Milano

Har man ikke besøkt Milano kjenner man ikke Italia.

Første gang jeg kom til Milano var 30 august 1990. Jeg hadde fått jobb i Norges Eksportråd for et år og full av angst og forventninger skulle jeg oppdage byen som lå der halvtom i varmedisen. Jeg kjente forurensingen, og som norsk lette jeg etter vann eller en elv. Og tanken som for gjennom hodet mitt var: Skulle jeg virkelig være her et år? Det var ikke kjærlighet ved første blikk, men et forhold til byen som forandret seg dag for dag etter hvert som jeg lærte den å kjenne. Dens rytme og unike og helt spesielle energi.

Milano er fashion, shopping, business og arbeid.  Historie, kunst og kultur. Arkitektur og design. Museer og gallerier. Sete for børsen, finansverden, de store  avisene og forlagene. Og ikke minst for den viktige italienske moteindustrien. Milano er storbypuls. Et moteeldorado. Her gjelder shopping med stil og høye hæler. Eleganse. Her er glitter, fresker og marmor. Milano er mennesker, energi, og gjestfrihet. Liv og atmosfære. Messer. Her finner du Italias høyeste skyskraper. Fotball med Inter og AC Milan. Derby på den kjente Meazza stadionen -  også kalt Milanos andre katedral -  og byen i full fest. En metropol og multikulturell by. Full av restauranter, barer og cafeer. Her har Armani sin egen cafe og restaurant. Cavalli sin nattklubb. Her er mat og vin i topp klassen. Milano er  Italias andre største by. Og - framfor alt - landets økonomiske lokomotiv og hovedstad.

Beliggende på Po sletta  i regionen Lombardia, landets mest folkerike region med ti millioner innbyggere. Med den fantastisk vakre marmor katedralen som ruver i hjertet  av byen og som det tok over 500 år å bygge. Milanesernes stolthet. Med 3400 utvendige skulpturer og 135 fantastiske spir. Der Napoleon lot seg krone i 1805. Og, med den berømte gullkledde Madonnina på toppen, Jomfru Maria, som kirken er viet til og som våker 108 meter over byen.

Milano er kanskje ikke umiddelbar vakker som Roma. Her sees ikke rester av Romerriket på hvert gatehjørne. Selv om byen var hovedstad i det vest romerske riket i over hundre år. Milano er en by å oppdage og suge inn  litt etter litt. Den har en rik fortid, men særlig nåtid og framtid. Alltid i utvikling. Den er en by som vokser med nye moderne bygninger og grøntområder. Med historie tilbake til år 600 før vår tid og kelterne. Deretter fulgte århundrer med kriger og barbari. Byen blomstret i renessansen med den mektige Sforza familien som bodde i slottet Castello Sforzesco, som den gang var et av de viktigste festningsverkene i Europa. I dag ruver festnings borgen  midt i byen og er sete for spennende museer. Her kan man beundre Michelangelos siste verk Pietà Rondanini som han fullførte kort tid før han døde, 89 år gammel. Men også verker av Leonardo Da Vinci. Sforza familien knyttet nemlig til seg Leonardo da Vinci ved sitt hoff. Og her malte kunstneren på slutten av 1400 tallet det berømte Nattverden. Som i dag kan besøkes og beundres i klosterhagen til Santa Maria della Grazie kirken etter flere lange restaureringer.

Utrolig nok var Milano en gang en havneby! Hvem skulle tro det i dag? Leonardo da Vinci  planla slusesystemet ved Milanos kanaler, I Navigli, som ble bygget på 1100-tallet. De ble bygget for irrigasjon og var den gang viktig for byens varehandel og for å frakte marmor til byggingen av domkirken. Det var et stort kanalsystem i Milano. Senere ble disse tettet igjen blant annet på grunn av sanitære forhold. I dag er det to kanaler igjen i sentrum, Naviglio Grande og Naviglio Pavese, og et par i den nordlige delen av byen. Og kanalene er stedet  man drar for å oppleve byens trendy ute og natteliv. Her kryr det av restauranter og barer. Alle drar hit, spesielt de unge. Et must å se for en turist.

Sentrum av Milano er ikke så stort i utstrekning og overkommelig til fots. Flere gater er blitt bilfrie og fra domkirken til festningsborgen er det gågaten Via Dante som gjelder. Full av fancy butikker og cafeer.  

Fra domkirken til verdens mest berømte operascene, La Scala, spaserer man gjennom Milanos storstue, Galleria Vittorio Emanuele II. Her er det alltid masse folk og liv og røre. Galleria er et korsformet praktbygg i glass og stål med marmor og mosaikk belagte gulv. Tilegnet Italias første konge og innviet i 1877.  Et elegant «kjøpesenter» med faktisk noen av de eldste butikkene og cafeene i Milano. Hva med å ta en campari eller aperol på Cafe Camparino. Aperitivo er nemlig et must i Milano. Når alle barene dekker opp til «Apero time» er det bare å nyte og bli med. Nesten som en fest. Galleria fører deg opp til La Scala, verdens mest berømte operascene. Bygget av østerrikerne i 1778 som foruten spanjolene og franskmennene lenge hadde makten over Nord-Italia.

Og om ikke dette er nok kan du ta en tur innom kunstnerkvarteret Bera, noen minutters gange unna. Her er trange bilfrie brosteinsbelagte gater fulle av restauranter, cafeer, vinsjapper, gallerier, antikvitet og designbutikker. Populært sted på dagtid, men spesielt om kvelden. Med det mektige Brera museet i sentrum. Med italiensk kunst helt tilbake til 1300 tallet. Her kan man beundre verker av blant annet Caravaggio og Rafael.

Eller man kan  dra til Quadrilatero d`Oro – Det gylne kvarter. Her ligger de kjente motegatene Via Monte Napoleone og Via della Spiga, som ikke er store avenyer, men små vakre gater med ærverdige bygg. Armani, Prada, Versace, Gucci, Vuitton, Bulgari, Cartier og Hermes ligger her side om side. Det bør dog  være mye penger på kortet om man skal kjøpe noe! Ta en stopp på historiske Pasticceria Cova eller Sant Ambroeus – sistnevnte  bærer navnet til Milanos skytshelgen Sankt Ambrogio.

Og, ønsker du å se det moderne Milano og ny arkitektur med Italias høyeste skyskraper, dra til Stazione Garibaldi og Piazza Gae Aulenti. Her ligger også nybygde høye skyskrapere av bolighus med vertikale grønne hager med ulik beplantning på terrassene.

Om du skal reise videre med hurtigtogene  kommer du innom jernbanestasjonen, Stazione Centrale. Et praktbygg av en jernbanestasjon. Påbegynt i 1912 og ferdigstilt tyve år senere i Liberty, Art Deco og monumental fascisme arkitektur.

NØKKELTALL

Italias nest største by.

Innbyggere: 1,4 millioner. Med storbyområdet: 4 millioner. I regionen Lombardia: 10 millioner.

Beliggenhet: I Nord-Italia i regionen Lombardia, på Posletta.

Viktige institusjoner: Italias Børs, de store avisene Corriere della Sera, Il Sole 24 ore, Gazzetta dello Sport, Operascenen La Scala.

Viktigste universitet: Università degli Studi di Milano, Università Cattolica del Sacro Cuore, Università Bocconi, Politecnico di Milano.

Fotballag: Inter og AC Milan.

Leonardo Da Vincis «Nattverden» er oppført på Unescos verdensarvliste.

Cookie Policy Privacy Policy